Website Hosting

Voordat je kunt beginnen aan het bouwen van jouw eigen website, is het nodig om die ergens te plaatsen. Dit noemt men ‘hosting’, ‘webhosting’ of ‘website hosting’. Hosting is dus simpelweg het mogelijk maken van het plaatsen van jouw site online. Later koppel je hier een domeinnaam aan, zodat men ook via dat adres (domeinnaam) bij de website (hosting) uitkomt.

Je zult begrijpen dat hosting een enorme markt is, want elke website heeft dit nodig. Uiteraard zijn er dan ook tal van bedrijven die website hosting aanbieden. Hierdoor zul je, helemaal als starter, door de bomen het bos niet meer zien.

Vandaar dat wij verschillende hosting providers hebben getest en gaan testen, om jou een goed beeld te kunnen geven van de mogelijkheden. Je hebt hosting namelijk op verschillende niveaus, met verschillende producten en specialisaties. En uiteraard voor verschillende budgetten, van goedkoop tot premium.

Starten met het bouwen van een affiliate website vergt de nodige voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld na over een geschikte domeinnaam voor de website, passend bij hetgeen je hierop wilt gaan publiceren. Het registreren van een domeinnaam gaat vaak gepaard met het aanschaffen van website hosting. Website hosting, vaak afgekort tot webhosting, staat voor ruimte die je op andermans server huurt. Deze ruimte gebruik je om hier je website op te plaatsen. De domeinnaam die je registreert verwijst naar deze ruimte op de server.

Bestanden die je hier uploadt zorgen dat een bezoeker de juiste informatie en vormgeving te zien krijgt. Wist je dat het bestand met de naam index.php of index.html standaard als eerste geladen wordt, als iemand je domeinnaam invoert? 

Website hosting wordt door tal van verschillende partijen aangeboden. Niet alleen in Nederland, maar ook elders. Het maakt dat het soms best lastig is om een keuze te maken. Wat maakt de ene partij beter dan de andere? Op deze pagina lees je meer over website hosting en de wijze waarop je de beste hosting provider voor jouw website kunt vinden. 

Hosting pakketten, wat heb je nodig? 

Voor de hosting van je website is het allereerst zaak om te bepalen wat je nodig hebt. Dit hangt samen met het content management systeem (CMS) dat je gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor WordPress als CMS, dan kun je voor WordPress hosting kiezen. Er zijn verschillende Nederlandse hosting providers die je dit aanbieden. Denk ook alvast vooruit! Ben je voornemens om naast een eerste website ook een tweede of zelfs derde website te beginnen? In dat geval is het belangrijk dat er voldoende ruimte in het hosting pakket zit wat je afneemt bij de hosting provider. De beschikbare ruimte wordt vaak aangegeven als “harddisk capaciteit” of “opslagruimte”. 

Dataverkeer naar de website 

Een tweede factor is het dataverkeer naar de website. Des te meer bezoekers je ontvangt en des te meer pagina’s zij bezoeken, des te groter is de bandbreedte die je nodig hebt om de website naar behoren te kunnen laten functioneren. Tegenwoordig bieden hosting providers standaard voldoende bandbreedte, vaak uitgedrukt in een x aantal gigabytes. 

Aantal databases 

Enigszins samenhangend met de geboden schijfruimte is het aantal databases dat je aan kunt maken binnen een hosting pakket. Het is prettig om iedere website een eigen database te kunnen geven. Zo houd je de website gescheiden van elkaar, wat verschillende voordelen biedt. Bij sommige hosting providers heb je bij een goedkoop hosting pakket de mogelijkheid om slechts één database aan te maken. Wil je meerdere websites hosten, dan heb je een pakket met meerdere databases nodig. 

Mogelijkheid tot SSL-verbinding 

Tegenwoordig is een SSL-verbinding onmisbaar, wanneer je wilt gaan scoren met je affiliate website. Zorg er om deze reden voor, dat je altijd voor een hosting provider kiest waar je een SSL-certificaat kunt bestellen bij je hosting pakket. In de meeste gevallen zit het SSL-certificaat in de prijs van het hosting pakket inbegrepen. Er zijn providers waar je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betaalt voor zo’n certificaat. 

Aantal e-mailaccounts 

Wellicht is het aantal e-mailaccounts niet de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Toch kan het in sommige gevallen prettig zijn om twee of drie e-mailadressen aan te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres waarmee je partners benadert, een e-mailadres waarop je vragen van bezoekers ontvangt, enzovoorts. Het is niet standaard bij iedere hosting provider mogelijk om meerdere adressen aan te maken. 

FTP-toegang voor bestanden 

Je wilt snel bij de bestanden van je website kunnen komen op de FTP-server. Er zijn diverse programma’s, waarmee je in kunt loggen op de server. Een goed voorbeeld van zo’n programma is Filezilla. Je doet er verstandig aan om voor een hosting provider te kiezen, die je standaard een FTP-account geeft. Zo hoef je de bestanden op de server niet via een dashboard van de hosting provider te beheren. Iets wat vaak minder prettig werkt! Wanneer je de affiliate website samen met iemand anders onderhoudt, is het wenselijk om meerdere FTP-accounts aan te kunnen maken. Zo hoef je de gegevens niet te delen, maar heb je ieder een eigen account met dezelfde rechten.  

Hosting kosten 

Wanneer je voor jezelf bepaald hebt aan welke eisen de website hosting moet voldoen, kun je de verschillende hosting pakketten met elkaar vergelijken. De hosting kosten spelen hierin een belangrijke rol. Je wilt vanzelfsprekend voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor het online houden van de website. De kosten die kwijt bent aan het online houden van de website zou je immers ook kunnen gebruiken voor een investering in nieuwe content, een aantal linkjes voor het opbouwen van een linkprofiel, enzovoorts. 

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten pakketten, puur kijkend naar de hosting kosten:  

  • Budget hosting
  • Basis hosting
  • Premium hosting
  • High-end hosting 

Goedkope budget hosting

Goedkope budget hosting is geschikt voor mensen die net begonnen zijn met het opbouwen van hun website, of voor mensen die eerst eens willen uitproberen of het maken van een affiliate website wat voor hen is. Goedkope budget hosting kost vaak niet meer dan enkele euro’s per maand. Je hebt hierbij voldoende ruimte om een WordPress website te hosten, je kunt een of meerdere e-mailadressen aanmaken en je kunt de website van een SSL-certificaat voorzien. 

Basis hosting 

Wanneer je website draait en je maandelijks enkele tientallen tot honderden bezoekers ontvangt, kun je denken aan basis hosting. Basis hosting is daarbij interessant wanneer je voornemens bent om een tweede website op te starten. Voor basis hosting betaal je tussen de vijf en tien euro per maand. In dit geval heb je vaak de mogelijkheid om meerdere databases te gebruiken. De geboden service is bij basis hosting vaak beperkt. Je hebt de mogelijkheid om de klantenservice via een chat of bijvoorbeeld per mail te benaderen. Houd er rekening mee, dat je vaak niet de enige bent en soms dus even zal moeten wachten. 

Premium hosting 

Ondernemers of particulieren die door de tijd heen een heel netwerk van affiliate websites hebben opgebouwd, willen deze op een snel hosting pakket laten draaien. Voor hen is premium website hosting interessant. Deze pakketten kosten bij de meeste hosting providers tussen de 15 en 25 euro per maand. Een flinke investering, wanneer je affiliate website momenteel nog weinig oplevert. Het geeft aan dat premium hosting interessant wordt op het moment dat je website omzet op begint te leveren. 

High-end hosting 

Begin je behoorlijk te verdienen aan de website? Overweeg in dat geval high-end hosting. Met high-end hosting ben je verzekerd van een optimale service, zodat je snel geholpen wordt als de website een keer offline gaat. Geen wachtrijen meer! Tevens wordt je website goed beschermd tegen aanvallen van buitenaf en ben je verzekerd van een hoge snelheid. Iets wat belangrijk is, om te voorkomen dat bezoekers afhaken of dat je door Google naar beneden wordt geplaatst in de zoekresultaten. Voor high-end hosting betaal je over het algemeen al snel 30 tot 40 euro per maand. 

Hosting providers

In Nederland heb je de keuze uit een breed scala aan website hosting providers. Deze partijen bieden basic hosting pakketten aan, maar ook de high-end oplossingen. Het maakt dat je als affiliate marketeer altijd een oplossing vindt voor jouw website(s). Bij het vergelijken van hosting providers is het belangrijk om te letten op de geboden service. Hoe snel reageert men als je website niet te bereiken is, of als je een algemene vraag hebt over de aangeboden webhosting? 

Kijk bij het vergelijken van hosting providers ook goed naar de locatie waar de servers van de hosting provider staan. Dit verschilt per aanbieder! Soms heeft een internationale hosting provider een Nederlandse website, waardoor het lijkt alsof de servers van deze partij ook in Nederland staan. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. 

Webhosting in Nederland

De keuze voor webhosting in Nederland levert je verschillende voordelen op. Google hecht er bijvoorbeeld waarde aan dat je website gehost wordt in het land waar je goed wilt scoren in de zoekmachine. Daarbij kan de keuze voor webhosting in Nederland ertoe leiden dat je website sneller laadt. Iets wat eveneens ten goede komt aan de positie van je website in de zoekresultaten. 

Niet onbelangrijk: door voor webhosting in Nederland te kiezen, ben je verzekerd van een Nederlandse klantenservice. Iets wat heel handig kan zijn, wanneer het om technische onderwerpen als databases, FTP-servers en webhosting in algemene zin gaat. Het zal voor een medewerker van de klantenservice makkelijker zijn om in begrijpelijke taal uit te leggen welke stappen je moet zetten om een probleem te verhelpen. 

Webhosting vergelijken

Reeds werd op verschillende factoren ingegaan, die van invloed kunnen zijn op de beste hosting provider voor jouw website. Houd deze factoren in het achterhoofd, wanneer je start met webhosting vergelijken. Bepaal vooraf voor jezelf, welke van de genoemde factoren het meest belangrijk voor je zijn. Wil je bijvoorbeeld dat de website in Nederland gehost is? Is het een vereiste dat je direct hulp van een medewerker van de klantenservice kunt krijgen bij een probleem? Enzovoorts. 

Onderstaand vind je een simpel stappenplan, welke je kunt gebruiken bij het vergelijken van diverse hosting providers. 

  • Stap 1: stel voor jezelf vast hoeveel websites je binnen nu en een paar jaar op de server wilt laten draaien. Dit is bepalend voor het aantal databases en de beschikbare ruimte die je nodig hebt. 
  • Stap 2: bepaal op welke termijn je succesvol verwacht te zijn met de website. Draait de website momenteel al ergens en zoek je naar een betere hosting provider? Start je vanaf nul en begin je pas net aan de opbouw van de website? Het is bepalend voor de service die je wenst van de hosting provider. Bij een website met inkomsten wil je verzekerd zijn van een goede service. 
  • Stap 3: kijk tot slot naar extra’s, zoals een SSL-certificaat die mogelijk al bij de prijs zit inbegrepen, meerdere e-mailadressen, de mogelijkheid om meerdere FTP-accounts aan te maken, enzovoorts. 
  • Stap 4: stel vast wat je budget is voor het hosting pakket en gebruik je conclusies uit stap 3 om een geschikte hosting provider te vinden. 

Hosting reviews

Webhosting vergelijken betekent vaak ook het vergelijken van hosting reviews. Online zijn er over verschillende grote en minder bekende partijen recensies te vinden van klanten die hier reeds website hosting hebben afgenomen. Het geeft een goed beeld van de geboden service, de snelheid van de websites die gehost worden, de prijs en eventuele bijkomende kosten van hosting pakketten, enzovoorts.

Houd er bij het vergelijken van hosting reviews rekening mee, dat de snelheid van een website niet alleen afhankelijk is van de webhosting provider. Ook het aantal plug-ins dat je op de website gebruikt is hierin bepalend. Het maakt het verstandig om niet alleen af te gaan op de hosting reviews die je online vindt.  

Beste hosting in Nederland 

Het is soms best lastig te bepalen wat de beste hosting in Nederland is, daar dit per persoon of organisatie verschilt. De een wil verzekerd zijn van een goede service bij problemen, de ander juist van een scherpe prijs. Nederland kent verschillende grote hosting providers, die pakketten in verschillende soorten en prijsklassen aanbieden. Voorbeelden van goede hosting providers in Nederland zijn onder meer TransIP, Versio en Vimexx. Van deze partijen biedt TransIP de beste service, maar rekent deze ook de hoogste prijs.

Versio en Vimexx bieden hele goedkope pakketten aan. Het voordeel wat Vimexx biedt ten opzichte van Versio is het feit, dat een SSL-certificaat standaard in de kosten van je hosting pakket verwerkt zit. Je hoeft hier zodoende niet los voor te betalen. Tegenwoordig is een SSL-certificaat onmisbaar, wanneer je een website opbouwt. 

Overzicht met beste website hosting in Nederland – komt binnenkort!

Onderstaand vind je een handig overzicht met verschillende website hosting providers in Nederland. Deze partijen hebben over het algemeen een goede reputatie en bieden verschillende hosting pakketten aan.

[overzicht website hosting in Nederland] – komt binnenkort!

Veelgestelde vragen over website hosting 

Regelmatig stellen affiliate marketeers vragen over website hosting. Zij hebben veel kennis over marketing, maar niet altijd over de technische aspecten van een website. Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over website hosting. Heb je zelf een vraag? Laat het weten via een reactie onderaan deze pagina.

Waar vind ik een overzicht van hosting providers?

Op deze pagina vind je een handig overzicht met betrouwbare hosting providers. Gebruik de op deze pagina beschreven factoren om hosting providers met elkaar te vergelijken. 

Vanaf welk tarief kan ik een site hosten? 

Het is al vanaf een paar euro per maand mogelijk om een website te hosten. Let erop, dat je voor een grotere website vaak een hosting pakket van tien tot vijftien euro per maand nodig hebt. 

Kan ik WordPress bij elke provider hosten? 

WordPress is een CMS wat je bij iedere hosting provider kunt hosten. In de basis heb je enkel schijfruimte en een losse database nodig. Sommige providers bieden speciale WordPress hosting aan. 

Waar vind ik goedkope budget hosting?

Er zijn in Nederland verschillende partijen die goedkope budget hosting aanbieden. Bij deze partijen host je een website voor een paar euro per maand. Op deze pagina vind je een overzicht. 

Wat is de beste hosting in Nederland?

Wat voor jou de beste hosting in Nederland is, hangt van verschillende factoren af. Hoe groot is de website? Wil je meerdere websites op hetzelfde pakket laten draaien? Enzovoorts. 

Plaats een reactie